Njemačka
0

Angela Merkel osvojila još jedan mandat

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački kancelar Angela Merkel osvojila je drugi mandat na današnjim izborima i biće na čelu nove alijanse desnog centra, rezultati su anketa sprovedenih na biralištima.

Prema ovim podacima, blok Hrišćanske unije Angele Merkel pobjednik je današnjih parlamentranih izbora sa osvojenih 33 odsto glasova.

Liberali , koje Merkelova želi kao koalicione patnere, osvojili su oko 15 odsto glasova, što znači da će se vratiti u vlast prvi put nakon 1998. godine.

Prema složenom izbornom sistemu njihov zajednički skor od oko 48 odsto biće dovoljan za ubjedljivu prednost u odnosu na ostale.

"Crno-žuta koalicija je na vidiku, postigli smo naš cilj", rekao je novinarima Volker Kauder, generalni sekretar Merkelove stranke.

Dobijena većina, takođe, će značiti još jedan četvorogodišnji mandat za Merkelovu, prvu ženu lidera Njemačke i jedinog kancelara iz nekadašnje Istočne Njemačke.

Glavni rival Merkelove na današnjim izborima socijaldemokrata Frank-Valter Štajnmajer priznao je poraz.

"Koalicija Angele Merkel osvojila je većinu u parlamentu moći će da formira vladu", rekao je Štajnmaer pristalicama.

Socijaldemokrate, mlađi partneri u velikoj koaliciji sa Merkelovom, osvojili su između 22 i 23 odsto glasova, što je njihov najgori skor od Drugog svjetskog rata, i preći će u opoziciju prvi put nakon 11 godina.

Preliminarni rezultati biće poznati noćas.

U izbornoj kampanji dominirali su veliki ekonomski problemi zemlje, koju je teško pogodila finansijska kriza.

Izbore su obilježile i prijetnje terorističkim napadima lidera mreže Al kaida Osame bin Ladena i islamskih militanata zbog njemačke misije u Avganistanu.