Njemačka
0

Angela Merkel odbacuje kritike Židova

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u srijedu optužbe Središnjeg vijeća njemačkih Židova da prešućuje desno ekstremno nasilje u svom gradu Templinu.

"Njemačka kancelarka najoštrije osuđuje svaki oblik desnog ekstremnog nasilja bez obzira na to gdje se ono pojavljuje", izjavio je glasnogovornik njemačke vlade za dnevnik "Passauer Neue Presse". U saopćenju se nadalje navodi da se njemačka vlada "odlučno bori" protiv svakog oblika desnog ekstremnog nasilja i svjetonazora.

"U Njemačkoj nema mjesta za desni ekstremizam, mržnju prema strancima i antisemitizam", zaključio je neimenovani glasnogovornik njemačke vlade.

Njemačka vlada time je reagirala na izjavu predsjednika Središnjeg vijeća njemačkih Židova Stephana J. Kramera koji je njemačkoj kancelarki predbacio prešućivanje desnog ekstremnog nasilja u Templinu, gradu iz kojega ona potječe, prenijela je Hina.

"Merkeličina šutnja glede događaja u Templinu predstavlja prešutno toleriranje desnog ekstremnog nasilja", rekao je Kramer. On je mišljenja da je kancelarka oštrom osudom najnovijeg vala desnog ekstremnog nasilja u gradu, u kojemu je provela najveći dio života, mogla pružiti značajnu potporu mirovnim inicijativama i organizacijama koje se bore protiv neonacizma u Templinu.

U gradiću u istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini Brandenburgu, u kojemu je njemačka kancelarka provela najveći dio djetinjstva, posljednjih je mjeseci zabilježen niz kriminalnih radnji s desnom ekstremnom pozadinom, među kojima je i ubojstvo jednog beskućnika, za što su okrivljena dvojica lokalnih neonacista.