Svijet
32

Angela Merkel: Nema ustupaka Velikoj Britaniji

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da Velika Britanija ne može dobiti ustupke po pitanju slobode kretanja, a da pri tom zadrži pun pristup evropskom jedinstvenom tržištu.

Velika Britanija, koja je na referendumu 23. juna podržala opciju za izlazak iz EU, suočava se sa izazovom dobijanja novog trgovinskog sporazuma sa EU, dok pokušava da ima više kontrole nad migracijom iz bloka, čime će prekršiti princip slobode kretanja, koji je ključan za pristup slobodnom tržištu.

"Ukoliko počnemo praviti usputke po pitanju slobode kretanja, onda će se sutra pojaviti neka druga zemlja sa stavom - ni mi ne želimo tako veliki broj radnika iz Bugarske i Rumunije", rekla je Merkel na konferenciji omladinskog krila njene stranke Kršćansko-demokratske unije /CDU/.

Ona je naglasila da bi se potom mogla pojaviti neka treća zemlja sa istim stavom, te radikalnije snage iz Evrope što bi moglo dovesti do ponovnog zatvaranja granica, čime ne bi bilo nikakvog kretanja, a samim tim ni Evrope.

Merkel je napomenula da to da li će Velika Britanija dobiti pristup jedinstvenom evropskom tržištvu zavisi od toga da li će prihvatiti četiri slobode EU, uključujući i slobodu kretanja ljudi.

"Ako Velika Britanija kaže ne, onda neće imati pun pristup evropskom jedinstvenom tržištu", kaže Merkel.