Svijet
0

Angela Merkel najpopularnija šefica vlade otkatko postoje ispitivanja

FENA
Angela Merkel je najpopularnija njemačka kancelarka otkako postoje ispitivanja popularnosti, proizlazi iz rezultata ispitivanja javnog mišljenja što su ga u petak objavile državna TV postaja ARD i dnevnik "Die Welt".

Kako proizlazi iz objavljenog ispitivanja, Angelu Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU) 80 posto ispitanih doživljava pozitivno, što je najbolji rezultat koji je u dosadašnjim ispitivanjima popularnosti političara postigao neki šef njemačke vlade, prenijela je Hina.

Na drugom mjestu po popularnosti političara se sa 65 posto nalazi predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Matthias Platzek, iza kojeg slijedi vicekancelar i ministar rada Franz Muentefering s 59 posto.

Drastičan pad popularnosti doživio je predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) i bavarski premijer Edmund Stoiber, kojemu Nijemci još nisu oprostili izlazak iz vlade Angele Merkel i otvoreno pokazivanje netrpeljivosti prema novoj kancelarki.

Analitičari Merkeličinu popularnost povezuju s dobrim startom nove kancelarke na međunarodnom planu te s pozitivnim ekonomskim trendovima u zemlji koji pokazuju spori ali sigurni oporavak. Angela Merkel, osim toga, u očima svojim sugrađana utjelovljuje vrline kojima Nijemci pridaju veliku važnost, a to su marljivost i predanost poslu.

Isto tako, za razliku od svog prethodnika Gerharda Schroedera, Merkel ne pridaje toliku važnost medijski atraktivnim javnim istupima, koji su u slučaju Schroedera znali i iritirati javnost.

Tako 41 posto ispitanih optimistično gleda u budućnost, dok je broj onih koji s pesimizmom gledaju u budućnost osjetno niži i iznosi 24 posto. Za vrijeme vladavine Gerherda Schroedera (SPD) je uglavnom prevladavao broj onih koji su s pesimizmom gledali na budućnost, prenosi Hina.