Čuvena Forbesova lista
0

Angela Merkel najmoćnija žena na svijetu

FENA
Angela Merkel na vrhu liste
Angela Merkel na vrhu liste
Njemačka kancelarka Angela Merkel prva je na Forbesovoj listi najmoćnijih žena svijeta, na kojoj su najzastupljenije političarke, poslovne žene i predstavnice medija.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton nalazi se na drugom mestu, a za njom slijedi predsjednica Brazila Dilma Roussef.

"Naša lista pokazuje različite i dinamične puteve moći kojima žene danas prolaze, bilo da vode jednu naciju ili se bave kritičnim pitanjima našeg vremena", izjavila je Moira Forbes, predsjednica i izdavač "ForbesWoman".

Osam šefica država nalazi se na danas objavljenoj listi od 100 najmoćnijih žena prosječnih godina oko 55. Njih 22 nisu udate, prenosi Reuters.

Forbes navodi Merkel kao lidera prave globalne ekonomije Evrope, Clinton hvali zbog načina suočavanja s revolucijama na Bliskom istoku, a za Roussef kaže da je ušla u istoriju kao prva žena na čelu najveće ekonomske sile u Južnoj Americi.

Najmlađa na listi je Lady Gaga (25), koja je zauzela 11. mjesto, a najstarija britanska kraljica Elizabeth (85) na 49. mjestu.