Svijet
0

Angela Merkel Gadafija želi vidjeti na sudu

SRNA
Angela Merkel
Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel želi da vidi sada već bivšeg libijskog vođu Muamera Gadafija pred sudom, iako on, kako kaže, svojim protivnicima nikada nije dao šansu da se brane pred sudom.

"Da, Gadafi treba da bude izveden pred sud na osnovu vladavine prava, a to je nešto što on nikada nije omogućio svojim protivnicima", rekla je Merkel, a prenosi list "Bild am zontag" u svom nedjeljenom izdanju.

Međunarodni krivični sud optužio je Gadafija, njegovog sina Saifa al Islama i šefa libijske obavještajne službe Abdulaha al Senusija za zločina protiv čovječnosti zbog njihove uloge u ubistvima civila na početku  šestomjesečnog ustanka, i izdao naloge za njihovo hapšenje.  

Merkelova je pohvalila ulogu NATO u zbacivanju Gadafija, što je suprotno od izjave njemačkog šefa diplomatije  Gvida Vestervelea, koji je rekao da su ekonomske sankcije UN dovele do pada Gadafija.

"Izuzetno poštujem operacije Alijanse. Od početka smo bili jasni da niko ne treba da miješa  našu odluku da ne učestvujemo u kampanji sa neutralnošću. Mi čvrsto podržavamo naše saveznike i NATO", rekla je Merkel.

Vestervele je bio predmet opšteg podsmjeha, čak i u svojoj partiji, kada je rekao da su ekonomske sankcije UN dovele do pada Gadafija, a ne pobunjeničke snage uz podršku NATO.

Njemačka je u martu "naljutila" svoje saveznike jer je bila uzdržana od glasanja u Vijeću bezbjednosti kada je odobrena upotreba vojne sile i uvedena zona zabrane leta iznad Libije.