Mrzio je popularnost
0

Andy Rooney objavio posljednji komentar u emisiji "60 minuta"

Sarajevo-x.com
Andy Rooney (Foto: AP)
Andy Rooney (Foto: AP)
Američki pisac Andy Rooney insistirao je da ne ide u penziju, "jer pisac nikad ne prestaje biti pisac".

Ipak, u nedjelju je posljednji put objavio svoj sedmični esej u emisiji CBS-a "60 minuta", i to nakon 33 godine angažmana u ovoj emisiji. Za njega je to bio zastrašujući trenutak.

"Volio bih da ovo mogu činiti zauvijek. Ne mogu, međutim" rekao je Rooney u nedjelju uvečer. CBS News je prošle sedmice objavio da će Rooney "odstupiti" iz emisije, nakon što u njoj objavi 1097. komentar. "Ja vjerovatno ovdje nisam rekao ništa što vi već niste znali ili mislili. To i jeste ono što pisac radi. Posao pisca je da kaže istinu", kazao je Rooney.

Dugu karijeru počeo je pišući za ljude koji su se pojavljivali na televiziji ili radiju. No, kad je počela njegova sedmična emisija "Nekoliko minuta s Andyjem Rooneyem" 1978, on je počeo pred kamerama predstavljati sebe, ne kao televizijska ličnost, nego kao "pisca koji čita ono što je napisano".

U svom oproštajnom komentaru u nedjelju je rekao da je imao sretan život, da je bio sretniji od većine ljudi. "Proveo sam prvih svojih 50 godina pokušavajući postati poznat kao pisac, a sljedećih 30 nastojao sam izbjeći sve obaveze koje popularnost donosi. Mrzio sam kad me ljudi prepoznaju na ulici i dobacuju", kazao je.

Tako, oni koji bi ga vidjeli u restoranu znaju da bi Andy često na stol stavio papir s napisom "Molim vas, samo me pustite da večeram", prenijela je agencija AP.