Svijet
264

Anders Breivik tuži Vladu Norveške zbog lošeg pogleda iz ćelije, hladne kafe i nedovoljno maslaca

Klix.ba
Anders Behring Breivik (Foto: EPA)
Anders Behring Breivik (Foto: EPA)
Norveški masovni ubica Anders Breivik (37) vraća se ponovo na sud, ali ovaj put je on tužio Vladu Norveške, zbog toga što su mu navodno narušena ljudska prava i što je držan u izolaciji.

Breivik je zatvorske uslove u kojima se trenutno nalazi opisao kao mučenje i torturu. On je 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva 77 ljudi, u napadu u kampu za mlade na ostrvu Utoja u Norveškoj.

Breivik trenutno tuži norveške vlasti zbog kršenja dvije klauzule Evropske konvencije o ljudskim pravima, od kojih je jedna "pravo na poštivanje privatnog i porodičnog života, a druga je "nečovječno i ponižavajuće postupanje i kažnjavanje".

Njegov advokat Oystein Storrvik kazao je da je njegov klijent prošao "stresan period", dok je boravio u izolaciji u zatvoru Skien, koji se nalazi oko 100 kilometara jugozapadno od Osla.

U tužbi Breivik navodi da je izolacija štetno djelovala na njegovo psiho-fizičko zdravlje, te da je zbog izolacije morao odustati od studija političkih nauka na Univerzitetu u Oslu.

Neke od pritužbi koje je Breivik iznio su da mu je iz ćelije, u kojoj se nalazi veoma loš pogled, da mu se kafa služi hladna, da nema dovoljno maslaca za doručak, te da nije imao dovoljno hidratantne kreme.

S druge strane iz Kancelarije državnog tužioca naglašeno je da su zatvorski uvjeti za Breivika u granicama dozvoljenog.