Žalio se institucijama
1

Anders Behring Breivik nezadovoljan uvjetima u zatvoru

FENA
Masovni ubica Anders Behring Breivik, koji je prošle godine u Norveškoj za jedan dan ubio 77 ljudi, požalio se danas da uslovi u zatvoru u kojem služi kaznu tvrdeći da se narušavaju njegova ljudska prava.

Breivik (33) je poslao pismo norveškim institucijama u kome kritizira strogi sigurnosni sistem u zatvoru, kojem je podvrgnut više od godinu dana.

Njegov advokat Tord Jordet kaže da je Andersu, kome je 24. augusta ove godine izrečena kazna od 21 godine zatvora, zabranjena upotreba računara koji mu je dodijeljen, bez interneta, još prije sudske presude.

Poslije toga, sva pisma koja je slao i dobijao bila su cenzurirana, čim je ustanovljeno da je u njima spomenuta neka politička tema, dodao je Jordet.

"Prekršena je njegova sloboda govora. Ograničavanjem njegove slobode izražavanja krše se ustav i ljudska prava", ocijenio je Breivikov advokat, dodajući da je takvo postupanje nehumano.

Breiviku je u augustu izrečena maksimalna kazna u Norveškoj, od 21 godine zatvora, koja može biti produžavana unedogled.

Većinu tog vremena Breivik će provesti u zatvoru Ila u blizini Osla.

Pored ćelije, Breiviku bi trebalo da budu na raspolaganju soba za vježbanje i kompjuterska soba, javio je France Presse.

U svakom slučaju, Jordet tvrdi da sve ove pogodnosti kontroliraju zatvorske vlasti i da i poslije više zahtjeva nisu dozvolile Breiviku da koristi računar, prenio je Tanjug.

Zbog, kako je na suđenju rekao, izlaganja društva multikulturalizmu, Breivik je 22. jula 2011. najprije aktivirao bombu ispred sjedišta vlade, a zatim pucao u okupljene u kampu na otoku Utoja i ubio ukupno 77 ljudi.

Poslije zločina se nije pokajao, već je na sudu izjavio da mu je "žao što nije ubio više ljudi".