Svijet
0

Analitičari o sukobu u Somaliji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Invazijom na Somaliju Etiopija je dopustila sebi da postane nova američka marioneta i suučesnik rata američkog predsjednika Georgea W. Busha protiv islamista u Somaliji, ocjenjuje u dnevniku Guardian analitičar iz Gane upozoravajući da islamisti ni izdaleka nisu poraženi.

Slično upozorenje o dobivenoj bitci, ali ne i ratu protiv islamista, koji su oslabljeni, ne i poraženi, iznose analitičari na koje se poziva agencija Reuters.

"Ako nas je 20. stoljeće čemu naučilo, onda je to spoznaja da male skupine boraca koji se ne boje umrijeti, mogu slomiti moćne vojske. Mali Vijetnam ponizio je moćnu Ameriku, a mudžahedini protjerali sovjetsku vojsku iz Afganistana", piše analitičar Cameron Doudu iz Gane u članku za britanski dnevni list.

Propitujući razloge uključenja Etiopije u rat u Somaliji, analitičar ističe da razlog nije strah za vlastitu sigurnost jer su dvije zemlje ratovale krajem 70-ih i početkom 80-ih godina, ali mir vlada na zajedničkoj granici već desetljeće.

Kriza je eskalirala raspoređivanjem američkih pomorskih snaga u vodama blizu Somalije sa zadaćom da spriječe bijeg islamističkih boraca (Vijeće islamskih sudova, SICC), za koje Amerikanci tvrde da su povezani s terorističkim mrežama, uključujući al-Qaidu, piše autor.

Etiopska invazija bit će isprva ocijenjena "uspješnom", ali SICC je ukorijenjen u Somaliji i tražit će nova utočišta i pregrupirati se što se stoljećima događalo u Somaliji kada su borci "nestajali" u pustinji i ponovo se budili.

Islamisti k tomu primaju i financijsku pomoć bogataša iz islamskih sekti iz bogatih arapskih zemalja.

SICC je brojao od tri do četiri tisuće boraca kad je bio najsnažniji, no ni danas nije potrošena snaga, prenosi Reuters ocjenu somalskog analitičara koji podsjeća da se slično zbilo i 90-ih godina kada je Etiopija u Somaliji razbila pripadnike islamske skupine al-Itithaad al-Islaami. A desetljeće poslije islamisti su uskrsnuli u SICC-u.

"Uvjeren sam da ovo nije zadnji put da viđamo SICC", rekao je taj neimenovani analitičar, a njegove je riječi na neki način potvrdio i glasnogovornik milicije Abdirahim Ali Mudey zaprijetivši: "Dići ćemo se iz pepela!".

Drugi somalski stručnjak, koji živi izvan domovine, ocjenjuje da bi se gerila mogla pojaviti s novom strategijom i zaigrati na kartu tradicionalnog neprijateljstva prema Etiopiji, pa bi se tako "mogla promijeniti njihova struktura i ton, ovog puta nacionalistički."

Doudu ističe da je opasnost ovog puta veća jer bi u sukob mogle ući i druge zemlje, poput Eritreje, koja vodi skupi rat s Etiopijom i neće se nećkati pomoći neprijatelju svog neprijatelja.

Američki cilj operacije je ouvati slobodan pristup Crvenome moru tankerima s naftom i spriječiti jačanje ćelija al-Qaide u Somaliji ili Etiopiji koje imaju muslimansko stanovništvo, piše novinar iz Gane i upozorava da u Afričkoj uniji (AU) američka politika već izaziva golemu konfuziju jer mjesecima AU bezuspješno pokušava privoljeti Vijeće sigurnosti UN-a da prihvati njezine snage za Darfur u Sudanu.

S druge strane, trebalo je nekoliko dana nakon etiopske invazije da, uz američki poticaj, Vijeće sigurnosti pristane na snage AU za Somaliju.

Jasno je da Amerikanci žele ozakoniti invaziju stavljajući je pod kontrolu Afričke unije koju su mjesecima ponižavali, ističe autor i zaključuje da se Etiopija, kao jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, treba solidarizirati sa sebi sličnima. No ona se dala uvući u sukob kao nova američka marioneta, i u borbi slabih protiv jakih svrstala se na krivu stranu.