Svijet
7

Analitičar Božo Kovačević za Klix.ba: Zapad je odgovoran za stanje u Ukrajini, mora joj pomoći

Piše: E. G.
Božo Kovačević (Foto: D. Škomrlj/Novi list)
Božo Kovačević (Foto: D. Škomrlj/Novi list)
Situacija na istoku Ukrajine prerasta u građanski rat u kojem snage iz Kijeva pokušavaju staviti situaciju pod kontrolu i razbiti militantne, odnosno separatističke proruske grupe, koje pod kontrolom drže te gradove uz podršku lokalnih vlasti naklonjenih Rusiji.

Stanje u toj duboko podijeljenoj zemlji za Klix.ba je komentirao Božo Kovačević, vanjskopolitički analitičar iz Hrvatske.

Kovačević ističe kako su zapadne zemlje suodgovorne za ono što se dogodilo i događa u Ukrajini te da trebaju preuzeti odgovornost i u pomoći toj zemlji kako bi se stanje stabiliziralo.

"Sve to zajedno treba promatrati u kontekstu odnosa Ruske Federacije i Zapada. Rusija svaki pokušaj širenja NATO pakta i Evropske unije smatra ugrožavanjem svojih interesa. Budući da je to od ranije poznato, onda je zapadno podizanje državnog udara u Ukrajini bilo neodgovorno, jer se moglo pretpostaviti kako će Rusija reagirati", kaže Kovačević.

Prošle sedmice u Ženevi šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije postigli su dogovor o mjerama za ublažavanje tenzija u Ukrajini.

Sporazum je, između ostalog, podrazumijevao da se sve ilegalne oružane grupe moraju razoružati.

"Sve ilegalno zauzete zgrade moraju biti vraćene legitimnim vlastima, dok ilegalno okupirane ulice i druga javna mjesta u ukrajinskim gradovima moraju biti napušteni", navodilo se u sporazumu.

Međutim, sporazum nije ispoštovan.

"Bilo je jasno da taj sporazum iz Ženeve neće biti proveden u djelo, jer iz prespektive Rusije kijevske vlasti su nelegalne. Rusija je očekivala da će prvo ove oružane grupe na Majdanu i u zapadnoj Ukrajini biti razoružane. Dakle, one grupe koje su svrgnule predsjednika Viktora Janukoviča. Naravno, ukrajinska vlast je očekivala razoružavanje pobunjenika na istoku. Nije bilo realno očekivati da će prvi pokušaj rješavanja tek započetog sukoba biti uspješan", smatra Kovačević.

Naš sagovornik kaže kako se nada da ipak neće doći do toga da Rusija direktno intervenira u Ukrajini.

"Rusija će pokušati isposlovati federalizaciju Ukrajine. Zašto? Zato da bi svojim utjecajem u istočnim dijelovima Ukrajine mogla utjecati i na centralnu kijevsku vlast, a interes Rusije je u tome da Ukrajina ne uđe u NATO", ocjenjuje Kovačević.