Svijet
1

Amnesty: Uslovi života stranih radnika u Kataru su sramota FIFA-e

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iz Amnesty Internationala su izjavili kako Katar i FIFA nisu učinili ništa kako bi popravili uslove života stranih radnika koji rade na izgradnji kapaciteta za održavanje Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine u ovoj zaljevskoj zemlji.

Životni uslovi 1,5 miliona stranih radnika koji rade u Kataru su ravni humanitarnoj katastrofi. Hronično su izrabljivani i loše plaćeni. Mnogima je narušeno zdravlje", stoji u izvještaju Amnestyja.

Kako su istaknuli iz ove organizacije, velika krivica otpada i na krovnu nogometnu organizaciju FIFA-u koja se oglušila na njihove apele da zaustavi izrabljivanje ovih ljudi.

"Ovo je velika sramota za FIFA-u koja je izabrala Katar za domaćina Prvenstva. Ova organizacija ništa ne čini da se zaustavi ovaj zločin koji se dešava u ime nogometa", smatraju u Amnesty Internationalu.

U Amnestyjevom izvještaju navedeno je da radnicima često kasne plate koje su ionako mizerne s obzirom na životni standard u Kataru. Naime, prosječni katarski državljanin godišnje zaradi prosječno 100.000 dolara, za razliku od stranih radnika koji zarade do 8.000 dolara za 12 mjeseci.

Kašnjenje plata ima katastrofalan utjecaj i na porodice radnika koji najčešće dolaze iz siromašnih azijskih i afričkih zemalja, smatra Amnesty.

Također, veliki problem je i smještaj radnika. Prema podacima nevladinih organizacija, zabilježeni su slučajevi u kojima je po 50 osoba stanovalo u 30 kvadrata.

Međutim, kao najveći problem istaknut je tzv. kaffala sistem. Prema ovom sistemu radnici mogu napustiti državu ili zamijeniti posao samo uz pismeno odobrenje prethodnog poslodavca. Kako su istaknuli z Amnestyja, strani radnici prije početka radnog odnosa najčešće nisu upoznati o ovoj regulativi.