Svijet
6

Amnesty: Pripadnici iračke vojske muče i ubijaju civile u blizini Mosula

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Amnesty International tvrdi da snage iračke vlade vrše ubistva i mučenje civila južno od Mosula, što predstavlja prvu optužbu za ratne zločine koje čini vojska bagdadske vlasti.

Pripadnici iračke vojske koja u svom pohodu ka Mosulu ima podršku američke avijacije ubili su navodno najmanje šest civila u predgrađima drugog najvećeg iračkog grada koji se još uvijek u većem dijelu nalazi pod kontrolom Islamske države.

"Muškarci u federalnim uniformama izvršili su nezakonita ubistva kroz nezakonito hapšenje i hladnokrvnu likvidaciju", rekla je Lynn Maalouf iz bejrutskog Amnesty Internationala.

Također, organizacija saopštava da su krajem oktobra zabilježeni slučajevi mučenja koje su provodili vojnici privrženi oslobodilačkoj vojsci.

Human Rights Watch (HRW) tvrdi da iračke i kurdske snage drže desetak militanata Islamske države na nepoznatoj lokaciji ne dozvoljavajući da kontaktiraju porodicu. HRW tvrdi da takvo ponašanje prema ratnim zarobljenicima otvara vrata drugim kršenjima običaja ratovanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka saopćilo je da nikakva kršenja zakona nisu registrovana te da iračka vojska poštuje međunarodno pravo.

Predstavnik kurdske vojske rekao je da komunikacija zarobljenika sa članovima porodica može biti otežana zbog manjka resursa.