Svijet
0

Amnesty pozvao Medvedeva da se brine o ljudskim pravima u Rusiji

FENA
Foto: Foto: AP
Foto: Foto: AP
Amnesty International je u srijedu kritizirao kršenje ljudskih prava u Rusiji i pozvao novog predsjednika Dmitrija Medvedeva da održi svoje obećanje da će poštovati slobode.

"Amnesty International se nada da ćete biti inicijator radikalnih promjena u vezi s pravom izražavanja u Rusiji", piše nevladina organizacija u otvorenom pismu predstavljenom na margini objavljivanja njezina godišnjeg izvještaja o ljudskim pravima u svijetu.

"Vi ste 7. maja, prilikom vaše inauguracije, kazali da su ljudska prava i slobode najviša vrijednost za rusko društvo", navela je međunarodna organizacija, javlja AFP.

"Smatramo da bi trebalo da poduzemete mjere za rješavanje problema " u vezi sa slobodom štampe i poštivanjem rada nevladinih organizacija, piše Amnesty International.

Amnesty poziva Medvedeva da "osigura pravo na pravednu isragu u vezi s Mihailom Hodorkovskim, bivšim generalnim direktorom naftne kompanije Jukos, koji je uhapšen i osuđen 2005. godine na osam godina zatvora zbog pronevjere, na suđenju za koje se smatra da ga je inicirao Kremlj.

Zabrinut za situaciju u ruskom Kavkazu, gdje se nalazi Čečenija, Amnesty poziva ruskog predsjenika da "zaustavi otmice, tajna zatvaranja, mučenja i ilegalna pogubljenja" i osudi tu "praksu".

Na kraju, Medvedev treba da javno osudi rasizam i ksenofobiju koji se u Rusiji ispoljavaju "sa zastrašujućom pravilnošću", smatra organizacija.