Svijet
0

Amnesty: Irak i dalje jedna od najopasnijih zemalja svijeta

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Irak je i dalje jedna od najopasnijih zemalja svijeta i pet godina nakon intervencije međunarodne koalicije za svrgavanje Saddama Husseina, navodi se u jednom izvještaju.

Zbog stalne neizvjesnosti raseljeno je više od četiri miliona Iračana, navodi Amnesty International u svom izvještaju koji će biti objavljen u ponedjeljak, javio je AFP.

"Irak je jedna od najopasnijih zemalja svijeta", napisala je ova organizacija za odbranu ljudskih prava, sa sjedištem u Londonu, u svome izvještaju nazvanom "Klaonica i očaj Iraka pet godina poslije".

"Na stotine osoba gine svakoga mjeseca u napadima, dok je neprocjenjiv broj ugroženih života svakoga dana od siromaštva, nestašice struje i snabdijevanja vodom, nestašice hrane i lijekova dok se pojačava nasilje nad ženama i djevojkama", navodi ova organizacija.

Prema Amnestyju, napadi vjerske milicije i ubijanja, mučenja i maltretiranja iračkih snaga reda, zatvaranja i učestale optužbe iračkih i američkih trupa bez sudskog procesa, trenutna procjena je 60.000 pritvorenih, sve je to jedan "razarni efekt" koji je i doveo do raseljavanja više od četiri miliona Iračana.

"Milioni dolara se troše za sigurnost, ali danas tri od četiri Iračana nemaju pristup pitkoj vodi a skoro trećina stanovništva, oko osam miliona osoba, zavisi od humanitarne pomoći da bi preživjelo", navodi dalje Amnesty, objavljujući da je polovina aktivne populacije bez posla te da četiri od deset Iračana živi dnevno sa manje od jednog dolara.

"Administracija Saddama Husseina je bila simbol nepoštivanja ljudskih prava, ali njena smjena nije donijela apsolutno ništa iračkom narodu", naglasio je Malcolm Smart, direktor Amnestyja za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Problemi sigurnosti su "kočili napore" u uspostavljanju reda, "ali čak i kada su iračke vlasti bile u poziciji da štite ljudska prava, one to uveliko nisu uspijevale".

"Sudski procesi su redovno nepravedni i u skladu s dokazima koje su dobijeni mučenjem, dok je stotine osoba osuđeno na smrt", nastavlja Amnesty. "To je jedan od aspekata koji najviše izaziva zabrinutost", naglasio je Smart.

Za ovu organizaciju sve strane su kršile ljudska prava, a neke su počinile ratne i zločine protiv čovječnosti.