Svijet
0

Amnesty International: U Zimbabveu stanje kritično

FENA
U Zimbabveu je stanje kritično. Od 13 miliona stanovnika, više od 3 miliona moglo bi umrijeti od gladi. Nezaposleno je 70 posto stanovništva. Prosječna životna dob jedna je od najnižih na svijetu - ne prelazi, naime, 37 godina.

Lokalni biskupi za to okrivljuju režim predsjednika Mugabea, koji je na vlasti 27 godina, a u tom je vremenu omogućio stvaranje vrlo male manjine prebogatih, i veliku većinu ljudi koji jedva preživljavaju. Lokalni su biskupi u jednoj svojoj poruci upozorili: "Bog sluša krik potlačenih", a u tom je kontekstu i organizacija Amnesty International upozorila na sve veće kršenje pravâ ženâ, koje se bore kako bi vlastitim obiteljima pružile bolji život.

Govoreći o tim problemima u razgovoru za Radio Vatikan, Clara Spagnoletta, odgovorna za Južnu Afriku u organizaciji Amnesty International, napomenula je kako je važno istaknuti da u Zimbabveu već godinama traje velika gospodarska kriza, prouzrokovana ponajviše agrarnom reformom iz 2000. godine. Raspodjela zemlje nije bila pravedna, nego je prednost dana podupirateljima stranke predsjednika Mugabea.

To je dovelo do teške gospodarske krize, a vremenom i do uskraćivanja prava na hranu onima koji podupiru opoziciju. Sve je to navelo žene na prosvjede, ali je u posljednje vrijeme primijećeno sve veće kršenje ljudskih prava u odnosu na žene koje su se suprotstavile nastalome stanju.

Žene traže pravo na preživljavanje, pravo na hranu, i na uzdržavanje vlastite djece, te da im se pruži mogućnost zapošljavanja – napomenula je Clara Spagnoletta, i dodala kako su zabilježena hapšenja žena koje su potom u zatvorima maltretirane, a ima i slučajeva hapšenja trudnih žena, i onih s maloljetnom djecom, što je protivno međunarodnim pravilima.

Amnesty International stoga od šefova država zajednice za razvoj južne Afrike traži da interveniraju što se tiče predsjednika Mugabea, kako bi upozorili na ovaj problem koji se proširio na čitavu zemlju, i nastojali riješiti probleme vezane za raspodjelu hrane, lijekova i diskriminacije u tim situacijama – kazala je na kraju Clara Spagnoletta.