Svijet
0

Amnesty International pozvao na opći moratorij na smrtne kazne

FENA
Amnesty International zatražio je opći moratorij na smrtne kazne i smatra da je taj cilj ostvariv ako ključne vlade iskažu spremnost i političku inicijativu, saopćeno je u petak iz te organizacije sa sjedištem u Londonu.

"Svijet bez smrtne kazne moguć je ako ključne vlade budu spremne pokazati političku inicijativu", izjavila je Irene Khan, glavna tajnica Amnesty Internationala, prenosi se u saopćenju.

"Amnesty International poziva na opći moratorij na pogubljenja. Samo šest zemalja - Iran, Irak, Sudan, Pakistan, SAD i Kina - odgovorno je za 91 posto svih pogubljenja izvršenih u 2006. godini. Ti tvrdokorni krvnici izolirani su i neusklađeni s globalnim trendovima", rekla je Khan.

Smrtna kazna je krajnje okrutan, nečovječan i ponižavajući oblik kažnjavanja. Osim što je samovoljna, pokazala se nedjelotvornom u smanjivanju kriminala, a održava atmosferu nasilja u kojoj se nikada ne može potpuno ostvariti pravda, istaknula je Khan.

Prema njezinim riječima, "smrtna kazna mora se ukinuti, a opći moratorij bit će važan korak naprijed".

Procjenjuje se da oko 20.000 ljudi širom svijeta trenutno čeka izvršenje smrtne kazne, prenijele su agencije.

"Broj pogubljenja u 2006. godini neoprostiv je, ali čak su i dužnosnici u Iraku i Kini, vodećim zemljama u svijetu po broju pogubljenja, izrazili želju da se u njihovim zemljama prestane provoditi smrtna kazna", izjavila je Irene Khan.

Prema podacima Amnesty Internationala, broj pogubljenja širom svijeta pao je sa 2.148 u 2005. godini na 1.591 u 2006. godini.

Do 1977. godine samo je 16 zemalja bilo ukinulo smrtnu kaznu za sve zločine. Nakon trideset godina, broj zemalja koje ukidaju smrtnu kaznu i dalje raste, što potiče njezino potpuno ukidanje.

U 2006. Filipini su postali 99 zemalja koja je ukinula smrtnu kaznu za klasične zločine. Mnogo više zemalja, uključujući Južnu Koreju, samo što nije ukinulo smrtnu kaznu.

U Africi je 2006. samo šest zemalja izvršilo pogubljenja. Bjelorusija je jedina zemlja u Evropi koja i dalje primjenjuje smrtnu kaznu, a od 2003. na američkom kontinentu samo Sjedinjene Države izvršavaju smrtne kazne.

Iran i Pakistan su jedine zemlje koje su 2006. pogubljivale maloljetne prijestupnike - Iran četiri, a Pakistan jednog - kršeći time međunarodno pravo.

Na temelju dostupnih javnih izvještaja, Amnesty International procijenio je da je u Kini tokom prošle godine pogubljeno najmanje 1.010 osoba, iako je taj broj samo vrh ledenog brijega. Pouzdani izvori navode, kako je saopćio AI, da je 2006. u toj zemlji pogubljeno između 7.500 i 8.000 ljudi. Službene statistike i dalje su državna tajna, zbog čega se teško provode nadzor i analiza.

Iran je pogubio najmanje 177 osoba, Pakistan najmanje 82, a Irak i Sudan svaki po najmanje 65. U 12 država SAD-a pogubljene su 53 osobe, navodi se u saopćenju Amnestyja.