Svijet
0

Amnesty International osudio smaknuća u Kini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina izvrši u prosjeku 22 smaknuća dnevno, objavila je u ponedjeljak organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesty International, pozivajući učesnike Olimpijskih igara da izvše pritisak na Peking u cilju abolicije smrtne kazne.

"Prva zemlja po pitanju smrtne kazne, Kina može dobiti 'zlatnu medalju' po broju smaknuća". Prema pouzdanim procjenama, Kina u prosjeku i u tajnosti izvrši 22 smaknuća dnevno, što znači 374 osobe tokom Olimpijskih igara", izjavila je direktorica Amnesty Internationala za Veliku Britaniju Kate Allen.

Amnesty, stoga, poziva Međunarodni olimpijski komitet kao i atletičare da izvrše najveći pritisak na Kinu tokom OI, koje će se održati od 8. do 24. augusta.

"Svi oni koji su umiješani u OI trebalo bi da izvrše pritisak na Kinu da smanji provedbu smrtne kazne i da krene u pravcu njenog ukidanja", dodala je direktorica Allen.

Kina je na čelu zemalja po izvršenju smrtnih kazni, prema izvještaju koji je objavio Amnesty International.

Komunistički režim ne objavljuje brojke o smaknućima, ali je Amnesty ocijenio da je najmanje 470 osoba pogubljeno u Kini u 2007., prema objavljenim podacima. Broj stvarnih smaknuća približava se brojci od 8.000 godišnje, dodaje ova organizacija.

Amnesty osuđuje i Iran, gdje se broj smaknuća sa 177 popeo na 317 prošle godine, i Saudijsku Arabiju sa 39 na najmanje 143 smaknuća.

Ukupno je najmanje 1.250 osoba pogubljeno u svijetu prošle godine.