Svijet
0

Amnesty International osudio napad i traži od Izraela veću suzdržanost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Amnesty International osudio je "teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava" nakon napada počinjenog na jednu vjersku školu u Jerusalemu, u kojem je ubijeno osam studenata, ali i zatražio od Izraela veću umjerenost u odgovoru.

"Odlučno osuđujemo ovaj odvažni napad na izraelske civile koji predstavlja teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava", navodi se u saopćenju Malcolma Smarta, direktora programa za Bliski istok i sjevernu Afriku ove organizacije za odbranu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.

"Tražimo od svih oružanih grupa da odmah prekinu napade na civile", dodao je on.

Međutim, Amnesty također poziva Izrael da se suzdrži i ne pokreće odmah represiju zbog ovog napada.

"Životi palestinskih civila, koji ne snose nikakvu odgovornost za jučerašnji napad u Jerusalemu, ne smiju biti dovedeni u opasnost, stanovništvo okupiranih teritorija ne smije biti podvrgnuto novom kolektivnom kažnjavanju izraelskih snaga", rekao je Smart.

"Izraelske vlasti moraju poštivati međunarodno humanitarno pravo u okviru svake mjere i mogle bi poduzeti odgovor na jučerašnji napad, mada on predstavlja prezir prema temeljnim principima ovoga prava", dodao je on.

Izrael je 27. februara pokrenuo ofanzivu u Pojasu Gaze, kao represiju na palestinsko raketiranje izraelske teritorije. U toj ofanzivi ubijeno je preko 130 Palestinaca, među kojima žene i djeca.