Svijet
0

Amnesty International optužio Izrael za ratni zločin

FENA
Međunarodna organizacija Amnesty International optužila je danas Izrael za ratne zločine, navodeći da je on prekršio međunarodno pravo jer je namjerno uništio libansku civilnu infrastrukturu tokom nedavnog rata koji je vodio s gerilcima Hezbolaha.

Ta grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu saopćila je da se na osnovu dokaza koji postoje, uključujući ciljeve i način na koji je Izrael napadao, visok broj civilnih žrtava, štetu koju je pričinio te izjave izraelskih zvaničnika, može zaključiti da je to uništavanje bilo unaprijed smišljeno i počinjeno kao dio vojne strategije, a ne, kako se pravdao, kao "kolateralna šteta“.

Amnesty International, čiji saradnici su posmatrali sukobe i u Izraelu i u Libanu, izjavili su da je Izrael prekršio međunarodno pravo koje zabranjuje direktne i neodmjerene napade na civile, prenio je AP.

"Razmjere razaranja su bile nevjerovatne", izjavila je jedna od istraživačica Amnesty Internationala i koautorica izvještaja Donatella Rovera, koja je bila u Libanu tokom rata.

"Postoje jasni dokazi o neprimjerenim napadima na ciljeve bez odabira", istakla je ona.

U izvještaju se pozivaju Ujedinjeni narodi da naprave uvid u to jesu li obje strane, i Izrael i Hezbolah, prekršile međunarodne zakone.

Amnesty International je naveo da će o napadima Hezbolaha na Izrael sačiniti poseban izvještaj.