Svijet
0

Amnesty International kritizira Azerbejdžan zbog izbjelica

FENA
Amnesty International je u četvrtak kritizirao azerbejdžanske vlasti zbog njihove "diskriminatorske i segregacijske" politike prema stotinama hiljada izbjeglica koje su početkom 1990-tih godina pobjegle iz enklave Nagorni Karabah zahvaćene ratom.

"Jedna od najvećih izbjegličkih populacija na svijetu se suočava s diskriminacijom, segregacijom i neizvjesnom budućnošću", ocijenila je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, sa sjedištem u Londonu, u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Oko 700.000 Azerbejdžanaca je bilo prisiljeno da bježi kada su armenski separatisti preuzeli kontrolu nad azerbejdžanskom enklavom Nagorni Karabah i nad još sedam teritorija kada su početkom 90-tih godina započeli s ratom.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali je spor ostao i nakon decenije pregovaranja.

Većina izbjeglica još uvijek živi u privremenim uvjetima, u kampovima širom Azerbejdžana, bivše sovjetske republike bogate naftom u kojoj živi 8,1 miliona stanovnika.

Prema izvještaju Amnesty Internationala, izbjeglice se suočavaju s administrativnim preprekama pri dobivanju boravišnih dozvola, koje su neophodne da bi se imalo pristupa socijalnim službama i da bi se moglo legalno raditi.

Amnesty kritizira i izgradnju smještaja za izbjeglice u "geografski izoliranim i neodgovarajućim područjima koja su dovela do njihove izolacije i segregacije".

Nevladina organizacija je pozvala vlasti da ukinu restrikcije i izbjeglicama osiguraju normalne životne uvjete.