Svijet
0

Amnesty International kritikuje Winogradov izvještaj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Amnesty International oštro je u četvrtak kritikovala izvještaj izraelske istražne komisije o ratu u Libanu, u ljeto 2006., ocijenivši da su u njemu izostavljeni izuzetno značajni aspekti sukoba, kao što su ratni zločini.

"Winogradov izvještaj", ime šefa izraelske komisije Eliahua Winograda, sadrži "velike manjkavosti", ocijenila je ova organizacija za ljudska prava u svom saopćenju.

Ovaj izvještaj "zanemario je da istraži značajan aspekt rata, vladinu politiku i vojne strategije koje nisu pravile razlku između libanskog civilnog stanovništva i boraca Hezbollaha te između vojnih meta i civilnih infrastruktura i dobara", kritički se osvrće Amnesty International.

Winogradova istražna komisija je zaključila da je izraelska vojska pretrpjela neuspjeh u Libanu bez obzira što je bila najmoćnija na Bliskom istoku, ali se pokazala popustljivom za premijera Olmerta, koji je uspio da izbjegne prijevremene izbore.

Komisija se ograničila samo na vojne strategije i političke odluke i "nije učinila prave napore da istraži kršenja međunarodnih humanitarnih zakona, posebno ratne zločine koje su počinile izraelske snage", smatra Malcolm Smart, direktor programa Amnestya za Bliski istok i Sjevernu Afriku.