Svijet
0

Amnesty International kritikuje Peking

SRNA
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je danas Kinu da obustavi maltretiranje, arbitražno pritvaranje i mučenje advokata za ljuda prava u toj zemlji, što je dio, kako se navodi, "beskompromisnog" niza koraka preduzetih za sprečavanje rada aktivista.

Amnesty ističe da kineske vlasti "ne samo da ne obezbjeđuju zaštitu advokatima za ljudska prava i drugim aktivistima koji žele da pružaju pravne usluge, već aktivno narušavaju njihov rad kroz pravne, administrativne i praktične mjere".

Kineska vlada negira da maltretira aktiviste, ističući da je svako jednak pred zakonom i da niko nije iznad zakona.

"Advokati za ljudska prava predmet su sve prisutnijih taktika utišavanja - od suspenzije ili ukidanja dozvola za rad do maltretiranja, prisilnim nestancima pa čak i mučenju", istakla je zamijenik direktora Amnestyja za Aziju i Pacifik Catherine Baber.

Od februara Kina je pokrenula kampanju protiv potencijalnih političkih izazivača vladajućoj Komunističkoj partiji, strahujući da bi moglo doći do antivladinih protesta inspirisanih pobunama u arapskom svijetu.

Prema podacima Amnesty internationala više od 130 aktivista za zaštitu ljudskih prava je nestalo, dok su advokati hapšeni ili "nestajali" bez optužbi.

Organizacija primjećuje da od više od 204.000 advokata u Kini samo se njih nekoliko stotina usuđuje baviti slučajevima ljudskih prava.