Svijet
5

Amnesty International: Izrael je počinio ratne zločine tokom sukoba u pojasu Gaze

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Amnesty International u srijedu je optužio Izrael da je počinio ratne zločine tokom rata u pojasu Gaze, navodeći da je pokazao "bešćutnu ravnodušnost" u napadima na porodične kuće u gusto naseljenoj priobalnoj regiji.

U ratu u pojasu Gaze ubijeno je više od 2.100 Palestinaca, među kojima su i brojni civili, sudeći po palestinskim i zvaničnicima UN-a. Izrael tvrdi da je broj ubijenih militanata mnogo viši i optužuje Hamas da je koristio civile kao živi štit. Na izraelskoj strani ubijena su 66 vojnika i šest civila.

Amnesty navodi u izvještaju objavljenom u srijedu da su "izraelske snage ubile brojne palestinske civile u napadima koji su imali za cilj kuće pune porodica, što je u nekim slučajevima preraslo u ratne zločine", prenosi AP.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je nalaze izvještaja, navodeći da grupa za ljudska prava sa sjedištem u Londonu "ignorira dokumentirane ratne zločine koje je počinio Hamas".

"Izvještaj nijednom riječju ne pominje terorizam u vezi s Hamasom ili ostalim oružanim palestinskim grupama, ne pominje tunele koje je izgradio Hamas kako bi se infiltrirao u Izrael i počinio terorističke napade", saopćilo je ministarstvo.

Izrael je pokrenuo operaciju u pojasu Gaze početkom jula u odgovoru na pojačane raketne napade na izraelske gradove iz priobalnog pojasa kojim vladaju palestinski militanti iz Hamasa.

Operacija je uslijedila nakon upada izraelskih snaga na Zapadnu obalu, gdje su vojnici uhapsili brojne pripadnike Hamasa, u odgovoru na otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera od Hamasovih operativaca u junu.

Nekoliko sedmica kasnije jevrejski ekstremisti su oteli i spalili do smrti palestinskog tinejdžera u očiglednom osvetničkom napadu u istočnom Jerusalemu.

Ljetnji rat bio je, međutim, najžešći sukob između dvije strane u posljednjim godinama.

"Izraelske snage očigledno su prekršile zakone ratovanja izvodeći nizove napada na civilne domove, pokazujući bešćutnu ravnodušnost prema užasu koji su izazvale", izjavio je Philip Luther, direktor programa Amnestyja za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Tokom 50 dana borbi, Hamas je ispalio na desetine raketa i minobacača na izraelske gradove i mjesta, uključujući i Tel Aviv, i koristio je sofisticiranu mrežu tunela da izvodi napade na izraelske vojne logore u južnom Izraelu, u blizni granice s Gazom. Neki od tunela također imaju izlaze prema izraelskim civilnim zajednicama, omogućavajući Hamasu da ih napada.

Sa svoje strane, izraelske snage su izvodile zračne, artiljerijske i pješadijske napade na Gazu, od kojih su mnogi prema navodima Amnestyja bili neselektivni.

Izrael tvrdi da je vojska bila oprezna kako bi izbjegla civilne žrtve, navodeći svoj sistem upozorenja civilima da će napadi na njihove zgrade uslijediti u situacijama kada to bude moguće.

Izraelska strana tvrdi da je veliki broj civilnih žrtava Hamasova gerška, optužujući islamsku militantnu grupu za pokretanje raketnih napada iz školskih dvorišta, stambenih kvartova i džamija - izazivajući izraelsku odmazdu.

"Izvještaj pokazuje model napada izraelskih snaga na civilne domove, šokantno zanemarujući živote palestinskih civila, koji nisu bili upozoreni i nisu imali priliku da bježe", izjavio je Luther.