Svijet
0

Amnestija za 9.000 zatvorenika

FENA
Predsjednik Turkmenistana Kurbanguli Berdimuhamedov namjerava sljedećeg mjeseca da pomiluje 9.000 zatvorenika, čime se nastavlja redovna godišnja praksa njegovog ekscentričnog prethodnika Saparmurata Nijazova, javila je danas državna televizija te zemlje.

Nijazov je prošle godine, nakon 21 godine upravljanja tom bivšom sovjetskom republikom, preminuo, a u svojoj posljednjoj naredbi o amnestiji, dva mjeseca pred smrt, oslobodio je polovinu od ukupnog broja zatvorenika u zemlji.

Državna televizija je prenijela da će Berdimuhamedov amnestirati 9.000 zatvorenika tokom obilježavanja događaja - "Noć svih opraštanja", koji je planiran za sljedeći mjesec, kad se obilježava i kraj muslimanskog vjerskog posta Ramazana.

TV stanica nije prenijela koliko ljudi trenutno izdržava kaznu u zatvorima širom zemlje, ali, kako podsjeća AP, u vrijeme posljednje prošlogodišnje amnestije Turkmenistan je imao 18.000 zatvorenika.

Međunarodne organizacije su ranije upozorile da ta zemlja u centralnoj Aziji ima veliki, ali ne i tačno utvrđen broj političkih zatvorenika i još uvijek nije poznato da li će i oni biti obuhvaćeni najnovijom amnestijom.

Dok je na vlasti bio Nijazov, velike amnestije su se provodile jednom godišnje, dok je novi predsjednik naredio vlastima da se zatvorenici amnestiraju u više navrata tokom godine.

Nijazov je u augustu oslobodio 11 zatvorenika, uključujući bivšeg glavnog muftiju, koji je uhapšen nakon neuspjelog atentata na predsjednika 2002. godine.