Iran
0

Amnestija za 110 "terorista" pokajnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je amnestirao 110 "terorista" pokajnika, od kojih je veliki broj članova naoružanog sunitskog ekstremističkog pokreta Joundallah, izjavio je u subotu guverner oblasti Sistan-Balouchistan Ali Mohammad Azad.

"Tri stotine terorista su izrazile žaljenje i zatražile pomilovanje od vlasti, kako bi se vratili u okrilje nacije", izjavio je Azad oslanjajući se na državnu agenciju Irna.

"Do sada je 110 ovih pokajnika dobilo odluku o amnestiji i položilo oružje", dodao je guverner, precizirajući da "izvjestan broj" pokajnika pripada Joundallahu.

Iranske vlasti su predložile pomilovanje za Joundallahove militante koji su pristali položiti oružje nakon što je u februaru uhapšen njihov vođa Abdolmalek Righi za vrijeme otmice civilnog aviona u kojem je nadlijetao iranski teritorij.

Iranske vlasti smatraju da je posljednjih godina pokret Joundallah (Božiji vojnici) odgovoran za brojne napade na jugu Irana gdje živi znatan broj sunita, dok je u Islamskoj Republici u većini šiitsko stanovništvo.

Teheran odavno optužuje da ovaj pokret, koji bi prema procjenama stručnjaka mogao brojati hiljadu naoružanih boraca, podržavaju pakistanske, američke i britanske obavještajne službe, s ciljem održavanja nesigurnosti u ovoj pograničnoj oblasti s Pakistanom.