Svijet
0

Amerikancima kontrola nad iračkom naftom sljedećih 30 godina

Sarajevo-x.com
Iračka vlada razmatra prihvatanje novog zakona koji će stranim, tj. američkim i britanskim naftnim gigantima poput BP-a, Shella, Exxona i Chevrona dati 30-godišnje ugovore za trgovinu iračkom naftom.

Zakon je sastavljen uz pomoć američke konsultantske firme koju je angažovala američka vlada.

Prema novom zakonu, kompanije će zadržati čak 70 posto profita dok ne povrate uložena sredstva u obnovu naftnih polja, dok je inače u svijetu standardni iznos 40 posto. Kada povrate troškove, udio kompanija u profitu past će na 20 posto, ali opet duplo više nego što je slučaj kod sličnih ugovora, piše Independent Online.

Iako su i Bush i Blair oštro poricali da su povod za rat bili iračke rezerve nafte, treće najveće rezerve nafte na svijetu, nad ovim brojevima se treba zamisliti. Očito su milioni dolara iz naftnog posla vredniji od preko 25.000 izgubljenih američkih i iračkih života, ali ne zaustavlja se samo na tome. George Bush želi u Irak poslati još 30.000 vojnika, iako se čini da mu to neće uspjeti.

Irak bi, u slučaju prihvatanja zakona, bio najveći proizvođač nafte sa velikim dijelom stranih investicija. Naime, proizvodnju nafte u Iranu i Saudijskoj Arabiji kontroliše država. Irak posjeduje 115 milijardi barela poznatih naftnih rezervi, što čini 10 posto ukupnih svjetskih rezervi. Zasad je otkriveno 71 naftno polje, a samo 24 aktivno rade. Trgovina naftom čini 70 posto iračkog GDP-ja i čak 95 posto prihoda države.