Svijet
0

Amerikanci žele da se SAD okrene sebi

FENA
Zabrinuti ratom u Iraku i posljedicama gospodarske globalizacije, Amerikanci sve više žele da se Sjedinjene Države okrenu od angažmana u svijeta prema sebi, utvrdilo je istraživanje javnog mnijenja USA Today/CNN/Gallup.

Gotovo polovica anketiranih, njih 46 posto, rekla je da bi se Sjedinjene Države "trebale baviti svojim poslom, a druge zemlje pustiti da se same snalaze kako znaju i umiju", dok je tako prije tri godine mislilo samo 33 posto.

Odgovarajući na pitanje o Iraku, 64 posto anketiranih želi da se sve ili dio snaga odmah povuku iz Iraka.

Takvo stajalište pokazuju i prema globalnoj trgovini - dvije trećine smatra da pojačano trgovanje s drugim zemljama šteti američkim radnicima.

Ispitivači u istraživanju provedenom od 7. do 9. aprila kažu da su njegovi rezultati slični onima iz Vijetnamskog rata. U 1964., godinu dana prije početka rata, samo 20 posto Amerikanaca je smatralo da njihova zemlja treba gledati svoja posla, dok je tako mislilo 40 posto njih 1972. kada je rat bio u punom zamahu.

Želja za povlačenje iz svijeta porasla je s okončanjem hladnog rata, ali se nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. potpora američkom angažmanu u svijetu popela na najvišu razinu od Vijetnamskog rata, rekli su anketari. To se ponovno izmijenilo nakon američkog napada na Irak u martu 2003.