New York Times
0

Amerikanci uvježbavaju komandose u Pakistanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više od 70 američkih savjetnika i tehničkih specijalista tajno djeluje u Pakistanu, pomažući u borbi njegovih oružanih snaga s Al-Qaidom i talibanima u plemenskim područjima, izvještava u ponedjeljak The New York Times citirajući američke i pakistanske vojne dužnosnike.

Uglavnom se radi o pripadnicima specijalnih snaga američke vojske koji obučavaju pakistansku vojsku i paravojne snage, pružajući im obavještajne podatke i savjete o borbenoj taktici, kazali su dužnosnici, ističući da oni ne izvode borbene operacije.

Oni čine tajnu jedinicu, pod nadzorom Centralnog zapovjedništva SAD-a i Zapovjedništva za posebne operacije. S djelovanjem su započeli prošlog ljeta, uz podršku pakistanske vlade i vojske, u nastojanju da iskorijene operacije Al-Qaide i talibana koje prijete američkim snagama u Afganistanu i sve više destabiliziraju Pakistan.

Radi se o puno većem i ambicioznijem angažmanu nego što su to priznaje SAD ili Pakistan, ocjenjuje New York Times, ističući kako je Pentagon ranije objavio da je u Pakistanu krajem 2008. bilo dvadesetak američkih instruktora.

Pakistanski dužnosnici odlučno su protestirali protiv američkih napada s projektilima bespilotnih letjelica Predator i Reaper u plemenskim područjima, i protive se naporima Washingtona da pošalje više snaga na pakistansko tlo, ali usprkos političkim rizicima za slabu vladu predsjednik Asifa Alija Zardarija, američki napori počinju davati rezultate, navodi list.

Nova pakistanska jedinica komandosa unutar paravojnih Pograničnih snaga, koja broji 400 pripadnika, iskoristila je obavještajne podatke CIA-e i drugih izvora kako bi ubila ili uhapsila šezdesetak militanata u posljednjih sedam mjeseci, uključujući najmanje pet visoko rangiranih zapovjednika, kazao je jedan pakistanski vojni dužnosnik za NYT.

Prije mjesec dana komadosi su zarobili Saudijca povezanog s Al-Qaidom u gradu Bara, u plemenskom području, duž granice s Afganistanom.

Glavni zapovjednici pakistanskih talibana, uključujući njihovog vođu Baitulaha Mehsuda, te njihovog čelnika u regiji Swat, Maulanu Fazulaha, ostaju međutim na slobodi. Visoki američki vojni dužnosnici ostaju frustrirani jer nisu uspjeli uvjeriti glavnog zapovjednika pakistanske vojske generala Ashfaqa Parveza Kayanija da uvede ozbiljnu protupobunjeničku obuku za vojsku.

Generalu Kayaniju, koji ove sedmice posjećuje Washington dok Bijela kuća nastavlja s revizijom američke politiku prema Afganistanu i Pakistanu, svakako će biti postavljena pitanja o tome što pakistanska vojska može učiniti kako bi uklonila Al-Qaidu i talibane iz plemenskih područja, najavljuje Nwe York Times.

Dužnosnici Pakistana i SAD-a pristali su otkriti neke pojedinosti o američkim vojnim savjetnicima i podjeli obavještajnih informacija kako bi otklonili dojam da raketni napadi priječe šire napore u borbi sa zajedničkim neprijateljem, pojašnjava list.

Više od 30 napada projektilima s letjelica Predator i Reapar izvedeno je u plemenskom području od augusta 2008., većina nakon dolaska Zardarija na vlast u septembru. Visoki američki dužnosnik je kazao da je devet od 20 visokih zapovjednika Al-Qaide i Talibana u Pakistanu ubijeno u tim napadima.

Istodobno, mala ekipa pakistanskih kontrolora leta djeluje iz ambasade SAD-a u Islamabadu, kako bi osigurala da pakistanski lovci bombarderi F-16 na misijama protiv militanata u plemenskim područjima zabunom ne pogode američke bespilotne letjelice u tom području ili mali broj operativaca CIA-e ne terenu, kazao je visoki pakistanski oficir.

Usprkos podršci koju pakistanska vlada privatno daje SAD-u za napade projektilima na militante, oni izazivaju gorljivu raspravu među visokim dužnosnicima pakistanske vlade i vojske, posebno zbog civilnih žrtava koje ih prate. Iznose se kritike da su ti napadi kontraproduktivni, da potkopavaju autoritet pakistanske vojske i pridonose novačenju militantnih islamista, navodi NYT.