Pakistan
0

Amerikanci ubili stručnjaka al-Qaide za bombe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stručnjak al-Qaide za hemijsko i biološko oružje Abu Khahab al-Masri ubijen je u američkom raketnom napadu, saopćili su pakistanski obavještajni zvaničnici dan nakon napada.

Al-Masri, čiju su glavu Amerikanci ucijenili na pet miliona dolara, ranije je identifikovan kao vjerovatna meta napada od ponedjeljka na kuću u kompleksu medrese u pakistanskom plemenskom području na granici s Afganistanom, javio je Reuters.

Ukupno je šest ljudi ubijeno u napadu, za koji mještani u Azam Warsaku, selu u plemenskoj regiji Južni Vaziristan, tvrde da je pokrenuo američki bespilotni avion.

Obavještajni zvaničnik izjavio je u utorak da su tri žrtve bliski saradnici al-Masrija, koji se smatra jednim od vodećih tvoraca bombi al-Qaide, a njegova supruga i dvoje djece su ranjeni.

"Naši izvještaji kažu da je on poginuo, dok su mu žena i djeca na liječenju u privatnoj klinici u regiji", kazao je zvaničnik.

To nije prvi put da vlasti tvrde da je 55-godišnji egipatski hemičar ubijen.

Drugi sigurnosni zvaničnik izjavio je da su prijatelji militanta ukopali poginule u Azam Warsaku, oko 20 km istočno od Wane, najvećeg grada u regiji, kratko nakon napada i da nikome nije bilo dopušteno da prisustvuje ukopu.

Nijedan zvaničnik nije bio dostupan radi komentara.