Svijet
0

Amerikanci ubili sedam afganistanskih policajaca iz "prijateljske vatre"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američke snage greškom su ubile sedmoricu afganistanskih policajaca i ranile su četvoricu u očiglednom incidentu s "prijateljskom vatrom" u utorak ujutro u istočnom Afganistanu, saopćili su zvaničnici.

Policajci koji su upravljali udaljenim kontrolnim punktom u pokrajini Nangarhar saopćili su da im se primicao američki konvoj podržan helikopterima i otvorio je vatru uprkos njihovim protestima i pozivima da stane.

"Mislio sam da su talibani, i vikali smo im da stanu, ali su se oni približili i otvorili su vatru. Veoma sam ljut. Ovdje smo da zaštitimo afganistansku vladu i pomognemo u služenju afganistanskoj vladi, ali su Amerikanci došli ovdje kako bi nas ubijali", izjavio je Khan Mohammad, jedan od policajaca s položaja, javio je AP.

Komandir s položaja, Esanullah, koji se predstavio samo imenom, izjavio je da je helikopter ispalio rakete, ubivši sedam policajaca i ranivši četvoricu.

Glasnogovornica NATO-ovih Međunarodnih sigurnosnih snaga za pomoć izjavila je kako nema nikakvu informaciju da su američke snage pod ISAF-ovom komandom bile umiješane u incident. Portparol koalicije pod američkim vodstvom izjavio je kako razmatra izvještaj.

Pojavili su se proturječni izvještaji kako je sukob počeo.

Zurmai Khan, načelnik oblasti Khogyani, izjavio je da su borbe počele neposredno prije ponoći u ponedjeljak između talibanskih militanata i afganistanske policije, te da su nakon dvosatne bitke stigle američke snage i otrvorile su vatru na policajce.

Esanullah i Noragha Zowak, portparol guvernera Nangarhara, ipak su izjavili kako nijedan taliban nije bio umiješan u incident.

Khan je okarakterisao incident kao "nesporazum".

"Nažalost, Amerikanci i Afganistanci bili su dvije strane koje nisu znale jedna za drugu", izjavio je Zowak.