ABC
0

Amerikanci traže potencijalne agente Al-Qaide

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američke vlasti aktivno traže u svijetu potencijalne agente Al-Qaide čija se imena nalaze u dokumentima zaplijenjenim u kući Osame bin Ladena u Abottabadu, u Pakistanu, objavila je u srijedu američka televizija ABC.

Američki zvaničnici pokušavaju da utvrde da li se radi o stvarnim imenima ili su lažna. Provjeravaju također da li su napadi u fazi koncepcije ili na putu ostvarenja, objavio je ABC pozivajući se na anonimne vladine izvore.

Američki zvaničnici su kontaktirali britanske i kanadske službe da im pomognu u identificiranju agenata čija su imena u informatičkim kartotekama i Bin Ladenovim sveskama.

Jedna specijalna ekipa CIA-e, nazvana "The Media Exploitation Task Force" trenutno radi na tim imenima "24 sata dnevno", objavio je ABC.

Imena ovih agenata su dodana na liste s imenima terorista. Američke službe trenutno provjeravaju da li su neki od potencijalnih agenata Al-Qaide ušli u Sjedinjene Američke Države, javio je ABC.

Dokumenti zaplijenjeni u Bin Ladenovoj kući pokazuju kako je on bio odlučan da izvede "spektakularne napade" u SAD-u i u zapadnim zemljama, izjavio je 12. maja jedan američki zvaničnik agenciji AFP.