AP
0

Amerikanci sve veći pesimisti u pogledu ekonomije

FENA
Amerikanci su sve veći pesimisti kada se radi o ekonomiji, iako još za to ne okrivljuju predsjednika Baracka Obamu, pokazuje u srijedu objavljena anketa urađena za Associated Press.

Istraživanje, međutim, pokazuje koji će biti glavni izazov s kojim će se Obama suočiti kada iduće godine na izborima bude pokušao osvojiti novi mandat.

Rejting predsjednika SAD-a i dalje je oko 50 posto, koliko je bio i prethodnih mjeseci, ali razlika između negativne percepcije ekonomije i znakova koji pokazuju da je njen oporavak u toku može pružiti priliku republikancima na izborima u novembru 2012.

Prema anketi, provedenoj od 24. do 28. marta, samo 15 posto Amerikanaca izjavilo je kako vjeruje da se stanje ekonomije popravilo u proteklom mjesecu. U januaru broj takvih dostigao je 30 posto.

Svega trećina anketiranih izražava optimizam da su pred Amerikom bolja vremena, upola manje nego početkom godine, dok 28 posto očekuje ekonomsko pogoršanje, što je najveći postotak od decembra 2009. kada je takvo pitanje prvi put postavljeno.

Associated Press navodi da nedavni ekonomski pokazatelji daju pozitivniju sliku, odnosno da stopa nezaposlenosti, koja je i dalje visoka - 8,9 posto, nastavlja padati, potrošnja i osobni prihodi su u porastu, a bruto domaći proizvod raste po stopi od 3,1 posto na godišnjem nivou.

Amerikanci su izrazito usredotočeni na svoje finansijske prilike, čak i sada kada su nemiri na Bliskom istoku u centru pažnje svijeta. U vezi s tim, jer ti događaji utječu na cijenu benzina, 77 posto anketiranih je izjavilo da im je veoma važno koliko plaćaju gorivo. Jesenas je to izjavilo 54 posto ispitanika.

Obamin rejting trenutno nije pogođen tom promjenom raspoloženja kada se radi o ekonomiji. Polovica anketiranih i dalje odobrava način na koji on obavlja svoju dužnost predsjednika i polovina smatra da zaslužuje da ponovno bude izabran.

Način na koji pristupa ekonomskim pitanjima odobrava 47 posto anketiranih. Ustvari, dvaput više ljudi izjavilo je da Obama razumije značajna pitanja na koja će zemlja morati da se usmjeri u naredne dvije godine, nego što to smatra za republikance u Kongresu.

Obama je naslijedio ekonomsku recesiju, a republikanci traže priliku da ga do iduće jeseni okrive za spor oporavak, tvrdeći da je moglo i bolje.

Predsjednikovi savjetnici se međutim nadaju da će se pozitivni ekonomski trendovi nastaviti, što će Obami dati priliku da lakše uvjeri birače kako je bolje da mu povjere još jedan mandat, nego da rizikuju.