Šta će se desiti poslije 21. decembra
7

Amerikanci se spremaju za smak svijeta, kupuju oružje i hranu

Klix.ba
Porodica Blevins (Foto: AFP)
Prema Majanskom kalendaru, smak svijeta bi se trebao desiti 21. ovogo mjeseca. Amerikanci koji vjeruju u ovo proročanstvo već nekoliko sedmica aktivno rade na osiguranju zaliha hrane, kupovini oružja za zaštitu sebe i svoje porodice kao i gradnji skloništa u kojima će, vjeruju, biti sigurni.

Jay Blevins, njegova supruga Holly i djeca Samuel Benjamin, Elliana Grace i Evangeline Joy iz grada Berryvillea u američkoj saveznoj državi Virginija pripremili su torbe prepune hrane, medicinskih potrepština kao i oružje među kojima su puška AR-15 rifle te lovački luk. Vjeruju da će za 13 dana nastupiti smak svijeta koji su Maje predvidjele u svom kalendaru.

Osim porodice Blevins, za "kraj svijeta" se priprema i Patrick Troy, instruktor sigurnosti koji je kupio nekoliko pušaka i pištolja jer vjeruje kako će nakon 21. decembra svijetom zavladati potpuni haos i vladavina bezakonja.

"Mnogi će željeti ono što vi imate. Doći će i uzeti vam sve što ste pripremili za preživljavanje. Neće ih biti briga za vašu sigurnost", kaže Troy.

"Ukoliko dođe do smaka svijeta, želimo biti pripremljeni", kaže Jay koji je vođa grupe od dvadesetak porodica u ovom američkom gradu koje se aktivno pripremaju za proročanstvo. Oni su ujedno glavni akteri emisije o preživljavanju koja se prikazuje na kanalu National Geographic.

U domu Blevinsa ima dovoljno zaliha za osam mjeseci. Osim smrznutog povrća, tu su i velike količine konzervirane hrane.

"Imam troje djece koje ne želim uplašiti ali o kojima moram brinuti", dodaje Jay.