Svijet
0

Amerikanci se podsmjehuju starim ruskim bombarderima

FENA
Američki State Department je u četvrtak uvečer s izvjesnom dozom podsmijeha reagirao na nedavni prelet ruskoga strateškog bombardera preko baze SAD-a na otoku Guam u Pacifiku, ostavljajući Pentagonu da ocijeni stvarnu opasnost koju preleti mogu predstavljati.

"Bio sam zaista radoznao da li oni još uvijek lete u tim stvarima... Ostavit ćemo da analizu načine vojnici, a mi o tome zaista nemamo šta kazati", rekao je novinarima glasnogovrnik State Departmenta Sean McCormack.

McCormackova reakcija je uslijedila nakon što su dva ruska "Tupoljeva" Tu-95-MS nadlijetela okolinu baze Guam, što su mediji u SAD-u ocijenili kao "nastavak hladonatovske politike".

U šustini, takve demonstracije sile, navode stručnjaci za naoružanje u SAD-u, nisu nikada prestajale, već su Rusi zbog nedostatka novca broj naleta smanjili na minimum, što se posljednjih godina postepeno mijenja.

Američka avijacija tvrdi da stare letjelice nisu ni prišle lovcima i brodovima SAD-a, prenijele su agencije.

Ruski generali naveli su da su tom prilikom američki i ruski piloti, u najboljoj tradiciji starih vremena, "razmijenili 'osmijehe'".

U serijsku proizvodnju je Tu-95, poznatiji pod kodnim imenom "medvjed" (bear), kojim ga je krstio NATO, ušao još 1956. godine.