Spektakli u većim gradovima
0

FOTO+VIDEO / Amerikanci proslavili 4. juli uz vatromet, roštilj i parade

Sarajevo-x.com
Foto: AP
(Foto: AP)
Trijumfalnim vatrometom iznad rijeke Hundson, između New Yorka i New Jerseya, kojeg je pratilo više desetina hiljada ljudi iz svih dijelova svijeta, obilježen je najvažniji praznik u historiji Sjedinjenih Američkih Država - 4. juli.

Eksplozija više od 40.000 komada pirotehnike stvorila je sjajnu koreografiju na nebu, a spektakl je upotpunio snimak američke R&B dive Beyonce i country pjevača Brada Paisleya, te drugih muzičara.

Amerikanci su 235. godišnjicu nezavisnosti obilježili patriotskim pjesmama, paradama, roštiljanjem i predsjedničkim kampanjama, kao i takmičenjem u jedenju. Spoemnimo da je Joey "Jaws" Chestnut iz San Josea u Kaliforniji za samo 10 minuta pojeo 62 hot-doga i odnio pobjedu petu godinuizaredom.

Osim godišnjice nezavisnosti, proslavljen je i 125. rođendan Kipa slobode u njujuorškoj luci.

U Washingtonu se slavilo ispred poznatog obeliska, u Bostonu je tradicionalno održan koncert Boston Pops. U Akronu, Ohio, održan je festival Rib, White & Blue Food, a u Charlottesvilleu 77 osoba zaklelo se na vjernost dok su primali američko državljanstvo.

I dok se nacija slavila svoj rođendan, Malia Obama, starija kćerka predsjednika Baracka Obame, slavila je svoj, 13.

Njen otac se ispred Bijele kuće obratio američkim vojnicima kazavši im da je Amerika ponosna na sve njih i da predstavljaju posljednje u nizu heroja koji su služili naciji s čašću, nevjerovatnom požrtvovanošću i zaštitom slobode.

Neki od republikanaca, koji se nadaju da će zamijeniti Obamu u Bijeloj kući, proveli su dio dana u kampanji.

Ipak, bilo je i nesretnih slučajeva. Prilikom priređivanja vatrometa najmanje jedna osoba je smrtno stradala u Oklahomi, a u Kansasu, u regiji Topeke zapaljena je najmanje jedna kuća.