U strahu od odmazde
0

Amerikanci privremeno zatvaraju ambasade i pozivaju građane na oprez

Sarajevo-x.com
Richard Clarke
Richard Clarke
Moskovska policija je u ponedjeljak pojačale sigurnosne mjere oko Američke ambasade u tom gradu, nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama službeno obznanio da su američke vojne snage ubile "teroristu broj 1" Osamu bin Ladena, prenose ruski mediji.

State Department je ranije upozorio građane SAD-a koji žive ili su se u trenutku smrti Osame bin Ladena zadesili na raznim destinacijama širom svijeta, da trebaju biti na oprezu zbog moguće odmazde. Američka vlada je izdala saopćenje u kojem upozorava na opasnost sve američke građane koji namjeravaju putovati ili se nalaze van zemlje. U pojedinim američkim ambasadama širom svijeta je moguće da će doći do skraćivanja radnog vremena ili će se privremeno zatvoriti iz sigurnosnih razloga, stoji u saopćenju State Departmenta.

Američki predsjednik Barack Obama je i službeno potvrdio da su američke snage ubile Bin Ladena i neke članove njegove porodice u blizini Islamabada.

Njemačka policija je također pozvala na najviše mjere opreza, upozoravajući da bi se "različite terorističke mreže mogle pokušati osvetiti za smrt Osame bin Ladena".

"Iz tog razloga njemačke sigurnosne službe trebaju svaku vrstu političke i pravne pomoći kako bi bile u mogućnosti da zaštite sigurnost ljudi. Smrt Osame bin Ladena neće ublažiti opasnost od terorizma u Njemačkoj", izjavio je za njemačke medije predsjednik Sindikata policije Savezne Republike Njemačke, Bernhard Witthaut.

Njemačka je jedna od zemalja koja ima najviše američkih vojnih baza na svojoj teritoriji, čak 20 na jugu zemlje, pa tamošnja policija strahuje da bi moglo doći do odmazde upravo u tom dijelu.

Američke obavještajne i policijske službe u ponedjeljak su pojačale i patrole u blizini džamija u toj zemlji, te oko značajnijih objekata. Samo minutu nakon što je predsjednik Obama obznanio da je Bin Laden mrtav, policija u New Yorku je opasnost od eventualnih torističkih napada podigla na najvišu razinu. Američke policijske snage pooštrile su mjere sigurnosti širom zemlje

"Moramo biti posebno oprezni sada, jer opasnost je još uvijek negdje tamo. Ubistvo Osame bin Ladena može sada izazvati ljude koji su planirali terorističke napade, da to urade upravo sada, jer mogu pomisliti da je upravo sada došao taj dan", rekao je bivši šef osoblja u administraciji Georgea W. Busha, Andrew Card.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Richard Clarke je rekao da smrt Osame bin Ladena zatvara jedno poglavlje u američkoj borbi protiv terizma, ali vjerovatno i otvara novo.