Svijet
3

Amerikanci prisluškivali papu i kardinale u Vatikanu

SRNA
Američka obavještajna služba prisluškivala je telefonske razgovore u Vatikanu, pa čak i papinu telefonsku komunikaciju, tvrdi italijanski nedjeljnik Panorama.

"Među telefonskim razgovorima koji su prisluškivani u Italiji su i telefonski razgovori vođeni u Vatikanu", tvrdi Panorama u izdanju pripremljenom za sutra.

Nedjeljnik, koji pripada porodici Berlusconi, ne navodi izvor u ovom članku koji je poslat i drugim medijima.

U Italiji je 2012. i 2013. godine samo u jednom mjesecu prisluškivano 46 miliona telefonskih razgovora, objavljeno je na internet siteu Criptom, ali je ovu informaciju indirektno demantovala italijanska tajna služba.

"Strahuje se da je 'američko veliko uho' nastavilo da prisluškuje razgovore kardinala sve do početka konklave 12. marta, kada je izabran papa Franjo“, navodi nedjeljnik.

U tekstu se dodaje da su prisluškivani dolazni i odlazni pozivi iz rezidencije u Rimu u kojoj je živio Jorge Mario Bergoglio, sadašnji papa.

Prema izvještajima WikiLeaksa, na koji se poziva Panorama, postoji sumnja da je kontrolisana i komunikacija sadašnjeg poglavara Rimokatoličke crkve.

Portparol Vatikana Federico Lombardi umanjio je značaj ove informacije.

"Nemamo nikakve informacije o ovome. U svakom slučaju, nismo zabrinuti", izjavio je Lombardi novinarima komentarišući članak u Panorami.

SAD su juče odbacile optužbe koje su objavili evropski mediji o nedavnom prisluškivanju komunikacija u Evropi.