Svijet
43

Amerikanci prisluškivali Angelu Merkel još od 2002. godine

Klix.ba
Sjedinjene Američke Države prisluškivale su telefon Angele Merkel više od 10 godina, piše Der Spiegel.

Njemački časopis tvrdi da je mobitel njemačke kancelarke bio na listi Specijalnog centra NSA od 2002. godine i da je na toj listi ostao sedmicama prije posjete Baracka Obame Berlinu u junu.

Nijemci su ogorčeni ovim izvještajem te su tražili od američkog ambasadora da se očituje o tome.

"Agencija nije imala legalno registrovanu špijunsku poslovnicu u Ambasadi SAD-a u Berlinu, te bi ovo moglo nanijeti veliku štetu odnosu SAD-a i drugih vlada", piše Der Spiegel.

NSA i CIA su koristili visokosofisticiranu tehnologiju za nadziranje i prisluškivanje berlinske vlade. Njihove produžnice nalazile su se na 80 lokacija širom svijeta uključujući Pariz, Rim, Madrid, Ženevu, Prag i Frankfurt. U podacima Specijalnog centra nije navedeno da li su snimali razgovora ili su samo povezivali podatke.

Obama se izvinio Merkel kada ga je pozvala u srijedu da zatraži objašnjene u vezi toga, napisao je Der Spiegel pozivajući se na izvor iz Merkelove kancelarije. Merkelov glasnogovornik i Bijela kuća odbili su komentirati.

Haos u vezi američkih špijunskih aktivnosti nastao je prvi put ove godine nakon izvještaja da je Washington prisluškivao urede Evropske unije i pola milijarde telefonskioh poziva, emailova i SMS poruka u Njemačkoj. No, prašina se spustila nakon što je vlada SAD-a ubijedila Merkel da poštuju njemačke zakone.

Obama je naredio provjeru nadzornog programa SAD-a kada je bivši uposlenik Edward Snowden objavio dokumente koji su uzdrmali SAD i svijet.