Svijet
0

Amerikanci prave super razornu bombu protiv bunkera

SRNA
Super brza bomba (Foto: AFP)
Super brza bomba (Foto: AFP)
Pentagon pojačava napore na stvaranju bombe sposobne da uništi dobro utvrđene iranska podzemna postrojenja, piše danas Wall Street Jounal, pozivajući se na zvaničnike.

"Bomba za razbijanje bunkera teška 13.600 kilograma poznata kao Masivni eksplozivni penetrator (MOP) napravljena je posebno radi uništenja utrvđenih fortifikacija koje su izgradili Iran i Sjeverna Koreja kako bi sakrili svoje nuklearne programe", piše list.

Prema prvim testovima, bomba neće moći da uništi neka iranska postrojenja bilo zbog njihove dubine ili zato jer je Teheran dodao nove fortifikacije da ih zaštiti.

Američki sekretar odbrane Lion Paneta rekao je za Wall Street Jounal da će se još raditi na tome, ali da očekuje da će bomba biti sposobna da pogodi i najdublje bunkere.

Američki zvaničnici kažu da je dodatni novac osiguran da bi se napravila efikasnija bomba protiv bunkera na velikoj dubini, uključujući iransku nuklearku Fordov na kojoj se vrši proces obogaćivanja uranijuma.

Fordov se nalazi ispod planinskog kompleksa u Iranu okružen protivraketnim baterijama zbog čega je teška meta avio napada.

Početkom januara šef iranske Oragnizaciju za atomsku energiju Fereidon Abasi rekao je da je Frodov siguran od bilo koje neprijateljske prijetnje.
Teheran je saopštio da počeo ovaj projekat 2007. godine, ali Međunarodna agencija za atomsku energijuvjeruje da su radovi počeli 2006.

Vijest o postojanjue ovog postrojenja prvi put se pojavila u javnosti nakon što su to objavile zapadne obavještajne službe u septembru 2009.