Svijet
3

Amerikanci poslali bombardere B-52 u novu kinesku zračnu zonu

Klix.ba
Sjedinjene Američke Države poslale su B-52 borbene avione iznad spornih ostrva u Istočnom kineskom moru zbog novih kineskih pravila zračne odbrane, javili su zvaničnici.

Kina je u subotu samoinicijativno i unilateralno proglasila zračnu kontrolu nad otočjem, odnosno uvrstila je u svoj zračni prostor sam nenaseljenih otoka Senekaku/Diaoyu koji su predmet teritorijalnog spora između Kine i Japana.

Američki pukovnik kazao je da su dva aviona slijedila normalnu proceduru koja ne uključuju javljanje tačnog termina i rute leta ranije.

Kina insistira da svaki avion koji uđe u nihovu zračnu zonu mora slijediti njihova pravila ili se suočiti s hitnim mjerama odbrane, javlja BBC.

Pentagon je jučer, piše ABC, najavio kako neće obustaviti ili mijenjati svoje operacije u Istočnom kineskom moru, pogotovo nad područjem koje smatra međunarodnim teritorijalnim vodama.

"Sproveli smo operacije na području Senkakusa", rekao je američki pukovnik Steve Warren. Dodao je kako nije bilo odgovora do Kine.

Nenaoružani bombarderi su poletjeli iz Guama u ponedjeljak u sklopu regularne vježbe u zraku, objavili su zvaničnicii američkog ministarstva odbrane.