Anketa
0

Amerikanci podržavaju ubistvo Osame bin Ladena

FENA
Ogromna većina građana SAD-a podržava ubistvo vođe terorističke mreže Al-Qaida Osame bin Ladena, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja koje su od 5. do 9. maja uradili Associated Press (AP) i agencija za ispitivanje javnog mnijenja GfK.

Amerikanci su u anketi podržali i način na koji se američi predsjednik Barack Obama bori protiv terorizma i vodi rat u Afganistanu.

Iako je devet od 10 Amerikanaca podržalo ubistvo Osame bin Ladena, polovina ispitanika je izjavila kako strahuje da će sada biti pojačane terorističke akcije protiv SAD-a.

Sedamnaest posto izjavilo je da će terorizam biti smanjen poslije njegovog ubistva, a 31 posto je navelo da to neće imati nikakav uticaj na terorističko djelovanje.

S druge strane, Amerikanci su pokazali da nisu toliko zabrinuti da bi mogli da postanu žrtve terorizma - 33 posto ispitanika izjavilo je da često ili ponekad brinu o tome da bi oni ili neki od članova njihove porodice mogli da budu žrtve terorističkog napada.

Tri četvrtine je navelo da je proteklo previše vremena dok nije pronađen vođa Al-Qaide, dok je 86 posto reklo da odobrava način na koji su američki komandosi obavili akciju.

Na pitanje da li Obamina administracija treba da objavi fotografiju ubijenog Bin Ladena, 64 posto je reklo "ne", dok je 34 posto bilo "za".

Procenat podrške američkom predsjedniku porastao je sa 53 posto u martu na više od 60 posto, 65 posto je izjavilo da podržava način na koji Obama vodi rat u Afganistanu, dok osam od 10 građana pozitivno ocjenjuje njegov plan da počne s povlačenjem američkih trupa u julu i okonča američko prisustvo u Afganistanu do 2014. godine.