Haiti
0

Amerikanci optuženi za otmicu ostaju iza rešetaka

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Deset Amerikanaca optuženih da su oteli grupu djece na Haitiji poslije razornog zemljotresa ostaće iza rešetaka najmanje do sljedeće sedmice, a tužilaštvo još nije donijelo odluku o njihovom eventualnom puštanju, izjavili su danas zvaničnici.

"Danas prekidamo rad, a ja se vraćam u ponedjeljak da nastavim pregled dosijea. Moj zadatak je da pošaljem sudiji zaključke u vezi sa pritvorom. Ne mogu da kažem da li će biti pozitivni ili ne", izjavio je tužilac Jean Serge Joseph.

Sudski izvor rekao je da je moguća intervencija Vlade, da bi se slučaj ubrzao tokom vikenda, ali da bi to bilo izvan pravnih normi.

Danas je na Haitiju nacionalni dan žalosti, kojim se obilježava mjesec dana od zemljotresa u kojem je poginulo 217.000 ljudi.

Američki baptistički misionari u pritvoru su od 29. januara, kada su zaustavljeni na granici sa Dominikanskom Republikom sa 33 djece, bez dokumenata i dozvole da ih izvedu iz zemlje.

Advokati odbrane zahtijevaju da njihovi klijenti budu privremeno pušteni na slobodu tokom sprovođenja istrage, te da optužbe budu u cjelosti odbačene.

Misionari kažu da su željeli da pomognu djeci osnivanjem sirotišta u susjednoj Dominikani, ali se kasnije ispostavilo da mnoga djeca imaju žive roditelje.