Svijet
0

Amerikanci opovrgavaju Sadamove tvrdnje

FENA
Washington je odbacio navode bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina da je bio fizički maltretiran dok je bio u američkom zatočeništvu u Bagdadu.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je da se radi o apsurdnim tvrdnjama.

"Sa Saddamom Husseinom se postupalo posve obrnuto od načina na koji se njegov režim odnosio prema ljudima koje su zatvarali i mučili jednostavno zato što su iznosili svoje mišljenje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Saddam je tokom svog suđenja ustvrdio da su ga vojnici snaga SAD-a zlostavljali od njegova hapšenja krajem 2003. godine. "Bio sam tučen od Amerikanaca i mučen. Tučen sam po svakom dijelu tijela, a znakovi toga su po cijelom mom tijelu", rekao je Saddam.

Predstavnik Međunarodne advokatske komore Stuard Alford kaže da Saddamove navode valja istražiti.

"Možda se radi o taktici, no sud treba to detaljno istražiti prije donošenja bilo kakvog zaključka. Odnos prema njemu bit će lakše istražiti nego prema mnogim drugima. No tek smo na početku suđenja, koje će potrajati i kroz iduću godinu. Mislim da trebamo dopustiti da se proces sam razvije i ne brzati sa zaključcima", rekao je, javio je BBC.

Na suđenju svrgnutom iračkom vođi jučer se čulo i svjedočenje o napadu na grad Dujail 1982. godine u kojem je poginilo više od 140 ljudi.

Dva svjedoka ispričala su da se na grad pucalo iz helikoptera.

Govorili su i o mučenju, uključujući elektrošokove i stavljanje rastopljene plastike na tijela uhapšenih građana