Nacija tuguje na desetu godišnjicu
0

UŽIVO / Amerikanci odaju počast žrtvama terorističkih napada

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Na Ground zerou otvoren memorijalni centar (Foto: AP)
Sjedinjene Američke Države s tugom su dočekale desetu godišnjicu terorističkih napada na New York, Washington i Pennsylvaniju, u kojima je ubijeno skoro 3.000 ljudi.
  1. septembar 2001. ostat će upamćen kao datum koji je promjenio svjetsku historiju. Teroristi su tog dana oteli četiri aviona, koja su upotrijebili kao projektile u samoubilačkom napadu na "neprijateljske" mete u Sjedinjenim Američkim Državama. Dva aviona pogodila su tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. Treći avion se sručio na Pentagon, dok se četvrti, zahvaljujći otporu putnika, srušio u polje u Pennsylvaniji. Živote je izgubilo skoro 3.000 ljudi.

Porodice poginulih, ali i svi građani SAD-a s tugom i bolom prisjećaju se tog dana. Na komemoraciji u New Yorku sadašnji i bivši predsjednik, Barack Obama i George Bush sa suprugama su pridružili porodicama žrtava na komemoraciji održanoj na Ground zerou, mjestu gdje su nekad stajali tornjevi Svjetskog trgovačkog centra.

Tačno u 8.46 sati po lokalnom vremenu, kada je prije deset godina prvi avion udario u Sjeverni toranj, održana je minuta šutnje. Obama je prisutnima citirao Bibliju, tačnije Psalm 46, koji govori o Bogu i snazi, a nakon toga su porodice stradalih počele čitati imena svih žrtava.

Porodicama i okupljenim Njujorčanima se kratko obratio i bivši predsjednik Bush, a njegov govor ispraćen je glasnim aplauzom. Ritual čitanja imena prekidan je minutama šutnje u vrijeme kad su avioni pogodili prvo sjeverni, pa onda južni toranj Svjetskog trgovačkog centra.


Live video for mobile from Ustream

Na Ground zerou otvoren je memorijalni centar, a imena žrtava ugravirana su u bronzanu ploču, koja okružuje centar.

Obama tokom dana planira obići sva mjesta gdje se dogodio teroristički napad, a komemoracije i odavanje počasti žrtvama će biti upriličene širom SAD-a, ali i ostatku svijeta.