Svijet
0

Amerikanci nemaju podatke o vlasnicima 357.000 aviona

FENA
Američka savezna administracija za zračni promet (FAA) nema ključne informacije o tome ko je vlasnik trećine od oko 357.000 privatnih i komercijalnih aviona u SAD-u, što bi mogli iskoristiti teroristi i krijumčari droga.

Podaci su toliko nesređeni da FAA strahuje kako bi kriminalci mogli kupiti avione bez znanja vlade ili iskoristiti registracijske brojeve drugih letjelica da bi izbjegli nove kompjuterske sustave koji prate sumnjive letove.

Agencija je naložila da svi vlasnici aviona ponovo registriraju svoje letjelice kako bi se raščistila situacija, javlja Associated Press.

Oko 119.000 aviona u američkom registru ima "problematične registracije" zbog izgubljenih formulara, nevažećih adresa, neprijavljenih prodaja ili zbog drugih problema s dokumentima, tvrdi FAA.

U mnogim slučajevima agencija nije u stanju kazati ko je vlasnik nekog aviona, čak ni to je li letjelica i dalje u upotrebi ili na otpadu.

Već su zabilježeni slučajevi da krijumčari droge koriste lažne američke registracijske brojeve, kao i slučajevi zamjene identiteta u kojima je policija jurila pogrešan avion zbog loše sređenih podataka.

Podatke FAA koriste i vladine agencije da bi kontaktirale vlasnike o problemima sigurnosti.

Koriste ih i vlasti država da bi odredile visinu poreza na prodaju, zatim neki aerodromi radi naplaćivanja usluga te spasilačke ekipe da bi ušle u trag nestalim avionima.