Svijet
0

Amerikanci napuštaju bazu na Sardiniji

FENA
Maddalena
Maddalena
Najveći dio američkih vojnika iz američke baze na otoku Maddalena na sjeveru otoka Sardinije krenulo je za SAD, a posljednjih 150 će napustiti tu bazu nuklearnih podmornica do konca veljače 2008. godine, objavljuje u nedjelju list Repubblica.

Američki golemi brod za potporu, Emory Land, isplovio je iz baze nuklearnih podmornica prema Gibraltaru i SAD-u gdje će biti obnovljen. Više se u bazu neće vratiti nijedna podmornica. Na brodu je bilo 1.500 vojnika od gotovo 2.000 koliko ih je do prije nekoliko mjeseci bilo u bazi na Maddaleni. Ta baza će se sada pretvoriti u turističko naselje, a brodogradilište za remont ratnih brodova i podmornica pretvorit će se u remontno brodogradilište za jahte.

Već je najavljeno kako će se u toj sada već bivšoj američkoj nuklearnoj bazi u ljeti 2009. održati sastanak na vrhu G-8 odnosno sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije.

Američka baza na Maddaleni otvorena je na temelju tajnog ugovora između dviju vlada 1972., kada je talijanski premijer bio Giulio Andreotti. Taj ugovor, potpisan u razdoblju hladnog rata između dva bloka, talijanski parlament nije nikada ratificirao.