Svijet
0

Amerikanci na biralištima širom zemlje

FENA
Amerikanci su izašli u utorak na birališta širom zemlje kako bi izabrali novi saziv Kongresa, trećinu Senata, dvije trećine guvernera i hiljade predstavnika i dužnosnika u tijelima saveznih država i okruga.

U nekim državama Amerikanci se izjašnjavaju referendumski i o minimalnoj nadnici, istospolnim brakovima, istraživanju matičnih stanica i drugim pitanjima.

Glasačka mjesta prvo su otvorena u državama na istočnoj obali SAD-a u šest sati ujutro, a u nekima u sedam. Građani pristižu u znatnom broju i prve procjene govore da bi odziv mogao biti oko 42 posto, iznad uobičajenog za izbore na polovici predsjedničkog mandata.

Pred biralištima građani čekaju u redovima, negdje i do sat vremena kako bi ispunili svoju građansku dužnost.

Dok na većini mjesta glasanje teče bez većih problema, i birači uz upute izbornih aktivista uspješno koriste elektroničke glasačke strojeve s "touch screen" ekranima, s nekih birališta u Indijani, Ohaju, Floridi, Virdžiniji i Teksasu izviješteno je o problemima sa strojevima koji su doveli do zastoja ili do prelaska na ručno glasanje.

Naprimjer, u okrugu Marion u Indijani, na 175 od 914 birališta prešli su na glasačke listiće jer izborni djelatnici nisu znali pokrenuti strojeve, na dosta mjesta je došlo do njihovog otkazivanja dok su drugdje pogrešno programirane identifikacijske kartice koje ih pokreću i slično.

Izborni promatrači izjavili su da ih problemi s biračkim strojevima ne čude, jer je na njih unaprijed upozoravano.

Predsjednik George W. Bush i supruga Laura glasali su prije podne u Vatrogasnom domu u Crawfordu u Teksasu.

Nakon glasovanja Bush se našalio kako mu je "dosta trebalo" da se odluči za koga glasati te pozvao sve Amerikance da izađu na birališta.

"Živimo u slobodnom društvu i naša vlada je toliko dobra kolika je volja naših građana da participiraju. Stoga bez obzira na to imate li ili ne stranačke afinitete, izvršite svoju dužnost, glasajte i učinite da se vaš glas čuje", rekao je Bush i dodao da će rezultate čekati u Washingtonu.

Današnji izbori prije svega su referendum o ratu u Iraku i politici Bushove administracije u cjelini, a predizborne ankete daju prednost opozicijskim demokratima i najavljuju njihovo osvajanje većine u Kongresu za što im treba 15 mjesta.

U izborima za Senat izgledi za zadržavanje većine su neznatno na strani republikanaca, a posljednje procjene najavljuju i mogućnost potpuno izjednačenog rezultata po kojem bi republikanci imali 50, demokrati 49 zastupnika a jezičak na vagi bio bi nezavisni senator Joe Liberman.

Senatorica Hillary Clinton i njezin suprug, bivši predsjednik Bill Clinton glasali su u Chappaguai u New Yorku.

"Glasala sam za promjene, osim kad sam ja u pitanju", rekla je na izlasku senatorica Clinton, kojoj ankete prognoziraju siguran reizbor s više od 60 posto glasova.

Kako u SAD-u ne poznaju izbornu šutnju, usporedo s izborima nastavljeno je emitiranje TV i radiospotova, a stranački aktivisti dijele biračima propagandne materijale na prilazima biralištima. Nastavljena je i stranačka mobilizacija birača i pozivi s telefonskih automata tzv. "robo-call", zbog kojih je puno prigovora izbornim komisijama.

Birališta se zatvaraju u 19 i 20 sati, ovisno o početku, prenosi Hina, a prvi preliminarni rezultati očekuju se nekoliko sati nakon zatvaranja.