Barack Obama
0

"Amerikance neće obuzeti strah"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama u utorak je obećao da Amerikance "neće obuzeti strah" nakon propalog napada autobombom na Times Squareu u New Yorku u subotu.

On je izjavio da je incident "sumorni podsjetnik na vrijeme u kojem živimo" i obećao je da će pravda biti zadovoljena, prenosi BBC.

Faisal Shahzad, 30-godišnji američki državljanin rođen u Pakistanu, trebao bi se tokom dana pojaviti na sudu u Manhattanu kako bi se suočio s optužbama vezanim za napad.

On je u ponedjeljak uhapšen na aerodromu John F. Kennedy kada se ukrcavao u avion.

Policija ga je uhapsila kratko prije nego što je avion koji je kretao prema Dubaiju trebao uzletjeti.

Vjeruje se je on nedavno kupio SUV vozilo koje je pronađeno nakrcano improviziranim eksplozivnim napravama na Times Squareu.

Istražitelji tvrde da im je Shahzad, koji je iz Connecticuta, izjavio da je djelovao sam i da nema nikakvih veza sa stranim militantnim grupama.

U nepotvrđenim izvještajima iz Pakistana navodi se da su punac Shahzada i drugi njegov saradnik uhapšeni u lučkom gradu Karačiju - iako dosad nije bilo zvanične potvrde toga.

Obama je izjavio kako FBI i policija "imaju sva raspoloživa sredstva kako bismo saznali sve što možemo".

To uključuje kakve je, ako je imao bilo kakve veze, ovaj pojedinac imao s terorističkim grupama", izjavio je on u govoru u Poslovnom vijeću u Washingtonu.

Obama je izjavio kako je možda spašeno "na stotine života" oprezom i brzom akcijom građana i vlasti New Yorka.

"Znamo da je cilj onih koji su pokušali izvesti taj napad da nas prisile da živimo u strahu", kazao je.

"Ali kao Amerikanci i kao nacija, nećemo biti terorizirani. Neće nas obuhvatiti strah. Nećemo se uzrujavati", izjavio je Obama.