Uhapšen u Pakistanu
0

Amerikanac u stilu "Ramba" tragao za Bin Ladenom

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanska policija je uhapsila Amerikanca opremljenog nožem, pištoljem i "night vision" naočalama, koji je pokušao da neopaženo uđe u Afganistan i ubije vođu "Al-Qaide", Osamu bin Ladena, javlja "Reuters".

Prema riječima Jeffera Khana, šefa policije distrikta Chitral, Gary Faulkner (40) iz Kalifornije uhapšen je u dolini Brumboret, blizu granice sa afganistanskom provincijom Nuristan, te je podvrgnut ispitivanju.

Policijski istražitelj Mumtaz Ahmed je objasnio da je Amerikanac, zbog ličnih gubitaka tokom terorističkih napada u septembru 2001. godine, odlučio pronaći i ubiti Osamu bin Ladena.

Jedan službenik obavještajne službe Chitrala, koji je želio ostati anoniman, rekao je kako je Faulkner, dok su mu prilazili, viknuo: "Ne prilazite bliže, pucat ću!"

"Faulkner je stigao u Chitral 3. juna, kada je i odsjeo u lokalnom hotelu", rekao je Ahmed te dodao kako je Amerikanac rekao policiji da ima bolest bubrega, te je sa sobom nosio lijekove za bubrege i krvni pritisak.

Glasnogovornik Ambasade SAD-a Richard Snelsire je izjavio kako je konzulat u Peshawaru informisan o hapšenju, te da traže pristup američkom državljaninu.